FM: amatpersonas ar dienesta auto varēs braukt no darba uz mājām

Valsts un pašvaldību amatpersonām būs jāmaksā nodoklis par dienesta auto izmantošanu braucieniem uz darbu un uz mājām, aģentūrai BNS teica Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktores vietnieks Aleksis Jarockis.

FM uzskata, ka par dienesta transportlīdzekļa izmantošanu privātajām vajadzībām gan privātpersonām, gan amatpersonām ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Pēc viņa teiktā, amatpersonas dienesta auto varēs izmantot braucieniem no darba uz mājām, kā arī darba laikā braucieniem, lai veiktu amata pienākumus, taču citām privātajām vajadzībām dienesta auto izmantošana amatpersonām būs liegta.

«Kas attiecas uz valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonu braucieniem ar dienesta transportlīdzekli no dzīves vietas uz darba vietu un otrādi, tad amatpersonām būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Citi braucieni valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonām, kas lieto dienesta transportlīdzekli būs aizliegti. Šis ir ļoti strikts regulējums valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonām, jo privātfirmu personas, kas lieto dienesta transportlīdzekli drīkst to izmantos arī citos gadījumos, ne tikai braucieniem no dzīves vietas uz darba vietu vai vietu saistībā ar darba pienākumu izpildi un otrādi, piemērām, braucienam pie sievasmātēs,» klāstīja Jarockis.

Jarockis informēja, ka ceturtdien FM speciālisti jautājumu par dienesta auto nodokli plāno pārspriest ar Valsts kancelejas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) speciālistiem. Nākamnedēļ par šo jautājumu plānots spriest koalīcijas partiju sanāksmē un valdībā.

Dombrovskis rezolūcijā pagājušajā nedēļā uzdeva KNAB un FM līdz 1.februārim sniegt konkrētus priekšlikumus normatīvo aktu izmaiņām, kas noteiktu vienotu kārtību dienesta automašīnu un citas valsts mantas izmantošanai personīgajām vajadzībām.

Rezolūcijas mērķis ir rast kompleksu risinājumu jautājumā par valsts mantas, tostarp amatpersonu dienesta automašīnu, izmantošanu personīgajām vajadzībām un nodrošināt vienotu pieeju iedzīvotāju ienākuma nodokļa par gūto labumu no darba devējam (uzņēmumam) piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām piemērošanā gan attiecībā uz valsts pārvaldes amatpersonām, gan privātajiem uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka noteikumi par kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu par darba devējam piederošas automašīnas izmantošanu personiskajām vajadzībām paredz, ka maksimālais nodokļa apmērs mēnesī ir 85 lati. Noteikumos gan nav izskaidrots, vai brauciens ar dienesta auto uz darbu un no darba uz mājām ir uzskatāms par personisku vajadzību.

Par gūto labumu katru mēnesi ieturēs nodokli (līdzīgi kā algas nodokli), tādējādi darba devējam un darbiniekam katru mēnesi nodoklī būs jāmaksā 22,70 lati (IIN + darba devēja un darba ņēmēja sociālās apdrošināšanas iemaksa), ja gūtais labums ir 40 latu. Dienesta auto nodoklis būs 39,73 lati (IIN + sociālās apdrošināšanas iemaksa), ja gūtais labums ir 70 latu, nodokļa maksājums būs 56,75 lati (IIN + sociālās apdrošināšanas iemaksa), ja gūtais labums ir 100 latu, savukārt, ja gūtais labums būs 150 latu, nodokļa maksājums būs 85,13 lati (IIN + sociālās apdrošināšanas iemaksa).
Raksta apollo.lv

Komentēt